Αν και το φετινό καλοκαίρι για τις μικρές Εθνικές ομάδες των Ανδρών της χώρας μας εκκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όταν η Νέων κατάφερε κόντρα σε όλους και σε όλα να φτάσει μέχρι και την 3η θέση του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ηλικιακής της τάξης στο Ηράκλειο μετά από έναν τρομερό μικρό τελικό κόντρα στο Βέλγιο στα “Δύο Αοράκια”, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη.

Αρχικά η Εφήβων και εν συνεχεία η Παίδων, αν και κατόρθωσαν να περάσουν με θετικό ρεκόρ (2-1 και 3-0), αντίστοιχα, τη φάση των ομίλων των εκάστοτε τουρνουά αλλά και το πρώτο νοκ άουτ, δεν κατάφεραν να δώσουν συνέχεια στην πορεία τους προς τη ζώνη των μεταλλίων χάνοντας στη φάση των 8 από τις Γερμανία και Γαλλία, αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας τελικά την 7η και την 8η, αντίστοιχα, θέση στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα θετικά νέα;

Το φετινό καλοκαίρι ήταν συνολικά πολύ καλύτερο για τα ελληνικά χρώματα, που κατά μέσο όρο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο του 2023 κατέλαβαν κατά μέσο όρο την 6η θέση στις επί μέρους αποστολές τους. Πέρυσι, είχαν καταλάβει την 9η -με το καλύτερο δείγμα γραφής να είναι η 4η που πήρε η Παίδων του Βαγγέλη Ζιάγκου.

Η φετινή ήταν μάλιστα και η πρώτη φορά από το 2006 που και οι τρεις Εθνικές ομάδες των νεαρών Ανδρών έχουν φτάσει μέχρι τα προημιτελικά. Η αμέσως προηγούμενη που δεν τα κατάφερε στο νήμα ήταν το 2014, όταν η Παίδων βγήκε 9η.

Τα αρνητικά νέα;

Η 6η αυτή θέση είναι, δυστυχώς, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει συνολικά η χώρα μας όταν Νέων, Εφήβων και Παίδων αγωνιζόνται ταυτόχρονα στην Α Κατηγορία της Ευρώπης ένα καλοκαίρι (για την ακρίβεια, έχει επαναληφθεί 4 φορές από το 2013). Η καλύτερη επίδοση, όπως μπορείτε να δείτε και στον πίνακα που ακολουθεί, είναι η 5η στην πρώτη μόλις κοινή τους πορεία το μακρινό πλέον 2004.

 

Αναλυτικά…

Πίνακας