Παρά τις ηχηρές απουσίες των Μαντζούκα και Ζούγρη, η Εθνική ομάδα των Νέων Ανδρών όχι απλά το πάλεψε κόντρα στην Ισπανία αλλά άγγιξε τη φιλική νίκη επιστρέφοντας πριν χάσει στον πόντο ακόμα και από το -16 -με τον Γιάννη Μερμίγκη, εκ των πρωταγωνιστών του τελευταίου χρονικά φιλικού αγώνα της Ελλάδας μέχρι και την έναρξη του Ευρωμπάσκετ να τονίζει πως η φετινή φουρνιά είναι πάνω και πρώτα απ’ όλα οικογένεια και παρέα.

Αναλυτικά…

Η Εθνική Νέων Ανδρών επέστρεψε από το -16, έφερε τον αγώνα στα ίσια απέναντι στην Ισπανία, για να ηττηθεί στα τελευταία δευτερόλεπτα με 68-66. Όλα αυτά στο Ηράκλειο, στο τελευταίο τεστ πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 και απόντων των Μαντζούκα – Ζούγρη. Κι όμως στο τέλος, κυριαρχούσε η απογοήτευση και ο Γιάννης Μερμίγκης, πρώτος σκόρερ για την ελληνική ομάδα μονολογούσε «γιατί να χάσω εκείνο το φόλοου».

«Δεν είναι θέμα Ισπανίας ή κάποιας άλλης ομάδας ή χώρας», τονίζει ο Έλληνας φόργουορντ λίγα λεπτά μετά το τέλος της αναμέτρησης: «Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς μέσα στο γήπεδο. Τα δύο αυτά φιλικά ήταν σημαντικά και ίσως κατά κάποιο τρόπο το ότι χάσαμε σήμερα να μας κάνει και καλό. Έβαλε τα… μυαλά μέσα στο κεφάλι μετά από μια νίκη που ήταν καλή για την ψυχολογία μας, αλλά μέχρι εκεί».

Η κλασική ατάκα «η ομάδα παρουσιάστηκε με δύο πρόσωπα» βρίσκει εφαρμογή στον σημερινό αγώνα: «Παρουσιαστήκαμε στο πρώτο ημίχρονο κάκιστοι και στο δεύτερο βγάλαμε χαρακτήρα χωρίς και πάλι να παίξουμε καλό μπάσκετ. Ήταν ένα δείγμα όμως ότι παλεύουμε σε κάθε παιχνίδι, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν και είμαστε έτοιμοι. Έχουμε δοκιμαστεί καλά αυτό το διάστημα και μέσα από τα φιλικά γι’ αυτό που μας περιμένει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα».

Όλα αυτά απόντων δύο παικτών που έχουν θέση στη βασική πεντάδα σε όσα φιλικά αγωνίστηκαν και οι δύο: «Έλειπαν δύο παίκτες πολύ σημαντικοί για την ομάδα, αλλά ήταν κάτι που έδωσε την ευκαιρία σε άλλα παιδιά να μπουν στην εξίσωση και να βρουν περισσότερο ρυθμό. Γίναμε περισσότερο ομάδα μέσα από αυτά τα παιχνίδια και θα παρουσιαστούμε πολύ πιο δεμένοι».

Περισσότερο ομάδα, αλλά και περισσότερο παρέα: «Δεν είμαστε πολλά χρόνια μαζί οι περισσότεροι, αλλά ναι, έχουμε γίνει παρέα. Νομίζω ότι φάνηκε πολύ μετά την επιστροφή μας από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο. Είχαμε κοινή αντίδραση, το είδαμε εγωιστικά… Μας πείραξε όλους το πως παρουσιαστήκαμε στο πρώτο μισό και αντιδράσαμε σωστά. Φαίνεται και από το πως λειτουργεί ο πάγκος».

Στο γήπεδο, καθότι φιλικό, ο κόσμος ήταν λίγος, αλλά όπως και οι συμπαίκτες του έτσι και ο Μερμίγκης περιμένει περισσότερο κόσμο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: «Προφανώς παίζει τεράστιο ρόλο ο κόσμος. Είναι μεγάλη ώθηση για εμάς, μας κάνει να νιώθουμε ότι όντως παίζουμε εντός έδρας και εκεί που θα «πέφτουμε» και θα χρειαζόμαστε στήριξη, είναι σημαντικό να είναι εκεί για να μας την προσφέρει. Παίζουμε στο σπίτι μας, στο Ηράκλειο, είναι κάτι υπέρ μας και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε πολύ καλά».