Το φετινό Draft ανήκει πλέον στην ιστορία, με τον δικό μας Νίκο Ρογκαβόπουλο να μην καταφέρνει εν τέλει να επιλεχθεί σε κάποια από τις διαθέσιμες 58 θέσεις της βραδιάς -κάτι που είχαμε τονίσει πως θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο.

Η φετινή δεξαμενή ωστόσο πρόσφερε μερικές πραγματικά ενδιαφέρουσες στιγμές και επιλογές, με το basketblog.gr να καταγραφεί τους νικητές και τους χαμένους της έκδοσης του 2023.

 

Νικητές Draft 2023

 

San Antonio Spurs

 

Μπορεί η μεγαλύτερη νίκη της σεζόν να έλαβε χώρα ήδη από την Λοταρία, όταν και εξασφάλισαν το νο. 1 στη φετινή δεξαμενή αλλά οι San Antonio Spurs αφενός κάνοντας τη σωστή επιλογή του Victor Wembanyama και αφετέρου “κλέβοντας” τον Sidy Cissoko στο δεύτερο γύρο απέδειξαν πως όταν έρχεται στο τραπέζι κάθε συζήτηση σχετικά με το Draft πολύ δύσκολα δεν είναι ανεξαρτήτως εποχής στους μελλοντικούς νικητές.

Σειρά για τον οργανισμό του Τέξας παίρνει φυσικά η σωστή διαχείριση τόσο του Wembanyama ατομικά όσο και σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχον ρόστερ, με τον Coach Gregg Popovich, από τη στιγμή που αποφάσισε μάλιστα να παραμείνει για αλλά τρία χρόνια στο San Antonio να είναι ένα πρώτο βήμα προς την ιστορία.

 

Charlotte Hornets

 

Προσωπικά, θεωρώ πως συγκριτικά τόσο με τα picks που είχαν στη διάθεσή τους όσο και με τις ανά τα χρόνια μέτριες επιλογές σε κάθε δυνατό επίπεδο οι Charlotte Hornets έκαναν τις καλύτερες επιλογές στη φετινή δεξαμενή όντας απόλυτα ικανοί και κυνικοι κόντρα σε κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε.

Εκτός φυσικά της απόλυτα μεστης κλήσης του Brandon Miller στο πλευρό του LaMelo Ball με την ταυτόχρονη άρνηση να μπλέξει τον τελευταίο με έναν παίκτη του στυλ του, η Charlotte βρήκε στο νο. 27 έναν από τους πιο ικανούς σκόρερ της φουρνιάς του, τον Nick Smith Jr, και στο νο. 41 έναν από τους καλύτερους off ball guards των τελευταίων Draft, τον Amari Bailey. Τρομερές επιλογές βάσει θέσης, ρόλων και μέλλοντος ειδικά σε ένα ΝΒΑ όπου το νέο CBA θα καταστρέψει πολλούς μεγάλους σε μερικά χρόνια.

 

Boston Celtics

 

Αν και η ακριβής μέτρηση όλων των κινήσεών τους τα ξημερώματα της Παρασκευής (23/6) και τα picks που πέρασαν από τα χέρια τους -είτε έφυγαν ξανά είτε έμειναν για τα επόμενα χρόνια- είναι μια αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, οι Κέλτες κατάφεραν όχι μόνο να βρουν για χάρη του Marcus Smart έναν καλύτερο παίκτη αλλά να μπολιασουν με επιλογές σε γεμάτες ποιότητα και βάθος δεξαμενές το “αύριο” -σε μια από τις καλύτερες ημέρες τους σε Draft στο Barclays Center εδώ και πολύ καιρό.

Ταυτόχρονα δε, στο πρόσωπο του Jordan Walsh δυνητικά μπορούν να βρουν τον δικό τους baby Dennis Rodman σε μερικά χρόνια από σήμερα -με την ενέργεια, το μέγεθος και την όρεξη που επιδεικνύει ο άλλοτε Forward του Arkansas στο παρκέ να είναι το κλειδί για την εξέλιξή του.

 

Χαμένοι Draft 2023

 

Portland Trail Blazers

 

Ο Scoot Henderson, στα μάτια μου τουλάχιστον, είναι ο πιο ΝΒΑ ready παίκτης της φετινής δεξαμενής -ακόμα και συγκριτικά με τον Wembanyama. Έχει τρομερό σωματικό πακέτο και κορμό, είναι πολύ ώριμος για την ηλικία και τις παραστάσεις του, δείχνει πολύ ψηλότερος από το πραγματικό του ύψος εξαιτίας της αλτικότητας και του timing του.

Ωστόσο, δεν είναι ο guard εκείνος που θέλει δίπλα του ο Damian Lillard στο εν λόγω πλαίσιο της καριέρας του -με τον Dame Dolla να έχει κάνει γνωστό προς πάσα κατεύθυνση πως αν δε χριστεί κάτι που να τον ευχαριστεί γύρω του πολύ δύσκολα δεν θα ακούσει με σύνεση ό,τι έχουν να του προτείνουν οι υπόλοιπες 29 ομάδες της λίγκας.

Γιατί είναι πραγματικά χαμένοι οι Blazers; Διότι προκειμένου να ευχαριστησουν τον Lillard είναι ικανοί να ψάξουν άμεσα ανταλλάγματα για τον Henderson και τον Anfernee Simons. Και όλα αυτά για μερικά ακόμα χρονιά με ταβάνι συμμετοχής στα Playoffs αντί για ένα πιο πρόσφορο μέλλον με τον άσο της Ignite σε πρωταγωνιστικό ρόλο…

 

Rockets – Pistons

 

Τα αδέρφια Thompson, Amen και Ausar, που κατέληξαν με back to back επιλογές σε Houston και Detroit στο χθεσινό Draft είναι δύο guards με φοβερά αθλητικά και σωματικά προσόντα, με σωστή προσέγγιση στο άθλημα και αρκετά πιο ώριμοι από την ηλικία τους.

Στο ίδιο πλαίσιο ωστόσο -με ανά περιπτώσεις προσθαφαιρεσεις φυσικά- κινούνται τόσο οι Kevin Porter Jr. και Jalen Green στους Rockets όσο και οι Cade Cunningham και Jaden Ivey στους Pistons.

Προφανώς δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο ή λογικό, αν προτιμάτε, να θυσιασει κάποιος δύο τόσο ξεχωριστά ταλέντα αλλά η αλήθεια είναι πως ο απώτερος σκοπός για κάθε σύλλογο είναι να χτίσει υγιή περιβάλλοντα πρωταθλητισμού. Και ενόσω οι καλύτεροι παίκτες του έχουν αντίστοιχα playstyles, απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες τότε πολύ δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο.

 

NCAA

 

Το 21% των φετινών επιλεχθεντων δεν προήλθε από το κολέγιο. Ακόμα και αν εξαιρεθεί η Ευρώπη, επιλέχθηκαν παίκτες εκτός από την γνωστή πλέον G League Ignite, από τη νεοσύστατη Overtime Elite της Georgia αλλά και την Νέα Ζηλανδία -ένας προορισμός που κερδίζει πόντους.

Το NCAA από την άλλη έχει την πλειοψηφία υπέρ του. Αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, η νεότερη γενιά εξακολουθεί να το αποφεύγει σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Tags:
Draft NBA