Ο LeBron James, όσα έτη και αν έχουν περάσει και όσες μαζικές μέτριες σεζόν (με εξαίρεση μάλλον τη φετινή) έχουν περάσει στο Λος Άντζελες, έχει νικήσει κατά κράτος τον χρόνο και τις νόρμες του βιώνοντας μεγάλες χρονιές ακόμα και αν αγγίζει για τα καλά τα 40 έτη ζωής. Μπορεί φυσιολογικά η αποχώρησή του από τα παρκέ να λάβει σάρκα και οστά σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, αλλά μάλλον δεν είναι τώρα η “σωστή” και “κατάλληλη” στιγμή για κάτι τέτοιο -ασχέτως αν ο ίδιος ή το κίνητρο/αξιώσεις πρωταθλητισμού έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με το παρελθόν.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα κύρια δεδομένα μιας ενδεχόμενης απόσυρσης του Βασιλιά από τα παρκέ του κόσμου…

  1. Ο απώτερος στόχος του James, όπως άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένα και ο ίδιος, δεν είναι άλλος από το να παίξει μαζί με τον γιο του, Bronny James, για τουλάχιστον ένα χρόνο στην ίδια ομάδα. Δεδομένης της διάρκειας του συμβολαίου του, αυτό θα μπορούσε να γίνει μετά το τέλος της ερχόμενης σεζόν αν δεν ενεργοποιήσει την player option του ή μάξιμουμ την μεθεπόμενη χρονιά. Το πρόβλημα στη δεύτερη υπόθεση είναι το γεγονός πως ο Bronny κατά πάσα πιθανότητα θα έχει επιλεγεί ήδη στο Draft μετά από ένα χρόνο στο Κολέγιο, με το πρώτο μέρος να είναι πιο πιθανό. Αν αναλογιστεί όμως, κανείς και το γεγονός πως ο Βασιλιάς αρέσκεται εδώ και χρόνια στα… μεγάλα λόγια τίποτα δε μπορεί να θεωρείται σίγουρο. Από την άλλη μεριά βέβαια, το ενδεχόμενο βελτίωσης της υστεροφημίας του πιθανότατα θα υπερτερήσει στο τέλος.

 

  1. Ο James θα χάσει τα σχεδόν 47 εκ. δολ. που προβλέπει το συμβόλαιό του για τη νέα χρονιά μόνο στο ακραίο σενάριο… μήνυσης από τους Los Angeles Lakers προς τη λίγκα επειδή πληρώνεται χωρίς να αγωνίζεται. Κατά πάσα πιθανότητα όμως, ο LeBron είτε παίξει του χρόνου είτε όχι δεν θα χάσει cent από τα χρήματα αυτά -επομένως το κεφάλαιο “αμοιβή” δεν τον απασχολεί έτσι κι αλλιώς γενικότερα.

 

  1. Όπως είχαμε αναφέρει ξανά πριν από μερικές ώρες, το επερχόμενο καλοκαίρι μονάχα εύκολο δεν θα είναι για το ΛΑ, που αν και έχει μόνο 5 σίγουρα συμβόλαια για τη νέα σεζόν αγγίζει ήδη τα όρια των φόρων στο salary cap του. Είτε χτιστεί ένα θελκτικό ρόστερ όπως αυτό του Φεβρουαρίου με ρολίστες πρώτης γραμμής και ρόλων είτε μια κακοδιαχειρισιμη μίξη σταρ που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους, ο θρύλος του ΝΒΑ καλείται να βγει για άλλη μια φορά μπροστά. Και δεδομένης της ηλικίας και της έντονης κούρασης που τον κατέβαλε -για τα δικά του ξεχωριστά δεδομένα πάντα- φέτος, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διαχειριστεί κάτι αντίστοιχο για 21η σεζόν στη σειρά.

Ποιος είναι ο ιδανικός προπονητής για τους Suns; 

 

Κατά το φετινό καλοκαίρι θα παρατηρηθεί ίσως η πιο έντονη κινητικότητα προπονητών στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ -με τις μαζικές απολύσεις ικανών και έμπειρων τεχνικών κατά τον προηγούμενο μήνα να επιφέρει φυσικά και πολλές προσλήψεις σε νέες ομάδες και περιπέτειες. Ίσως η πιο ηχηρή αποχώρηση ελέω πειστικής εξήγησης να μην είναι άλλη από εκείνη του coach Monty Williams στους Phoenix Suns, οι οποίοι όμως βλέπουν στα πρόσωπα των Nick Nurse, Frank Vogel και Doc Rivers τον αντικαταστάτη του άλλοτε Coach Of The Year.

Ταυτόχρονα, δεν θα έπρεπε να ξεχνάει κανείς και τους βοηθούς Fernandez (Sacramento Kings) και Young (Suns) σε μια εποχή αλλαγής σκυτάλης από την παλιότερη φρουρά στη νεότερη. Ωστόσο, η λογική λέει πως οι Ήλιοι θα προτιμήσουν μια ήδη αποδεδειγμένα ποιοτική λύση.

Άνθρωπος και κατ’ επέκταση αθλητής ή προπονητής δίχως σφάλματα και εμμονές δε δύναται να υπάρξει -και αυτό το γνωρίζουν άπαντες στο front office των Ηλιων, που υπό τη νέα ηγεσία του συλλόγου έχουν την πίεση να βρουν τον τρόπο επιστροφής του οργανισμού στην κορυφή της Δύσης. Ακόμα και αν αυτό που προέχει δεν είναι άλλο από το γέμισμα ενός ρόστερ που διαθέτει τους Kevin Durant, Devin Booker, Chris Paul και DeAndre Ayton (ή τον αντικαταστάτη του), οι Suns είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν ένα ρίσκο με έναν εκ των Nurse και Vogel -με τις μαζικές αποτυχίες και την κραυγαλέα αποφυγή ευθυνών του Rivers να τον αναγκάζουν να χάνει βαθμούς αν και ο πιο έμπειρος της λίστας.

Αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι δύο αυτοί coaches στο σύλλογο της Arizona είναι συμπεριφορά και χαρακτηριστικά πρωταθλητή με μια κυνική/αποτελεσματική στροφή στα της άμυνας. Προφανώς, ένα σύνολο με τους προαναφερθεντες παίκτες δε γίνεται να είναι ατσάλινο στα μετόπισθεν. Ωστόσο, συνδυάζει δύο τρομερά προσόντα για έναν τεχνικό όπως οι προαναφερθεντες.

  1. Έχουν το απαραίτητο brandname -και το εύρος της αγοράς- να προσελκύσουν ρολίστες πρώτης γραμμής με πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στο παρκέ, σε μια προσπάθεια κάλυψης των όσων κενών προκαλούν οι μίξεις τους αμυντικά.
  1. Θυμίζουν εν πολλοίς τις μη ποιοτικές μπασκετικά μα εξαιρετικά στοχευμενες μηχανές Lakers και Raptors στα πρωταθλήματα του 2019 και 2020.