Πρώτο βήμα εξετελέσθη. Πριν από μερικές ώρες, η Επίσημη Αγαπημένη μπήκε στο πολυπόθητο Eurobasket 2022 με φόρα κερδίζοντας την πολύ σκληρή για να πεθάνει Κροατία, σε μια έκβαση πολύ σημαντική εκ του αποτελέσματος που ωστόσο… χαρίζει και τόνους προβλημάτων στο προπονητικό επιτελείο της ομάδας εν όψει του αποψινού (3/9 – 22:00) με τους οικοδεσπότες Ιταλούς στο Forum.

Γιατί;
Γιατί ακόμα και αν κέρδισε, ακόμα και αν ήταν η καλύτερη ομάδα του παρκέ για 35 περίπου λεπτά, ακόμα και αν έμοιαζε ασταμάτητη πολλάκις τόσο η απώλεια σαν να ήταν… νεράκι των 16 πόντων του ημιχρόνου όσο και ο τρόπος με τον οποίο φτάσαμε αφενός σ’ αυτό το προβάδισμα και αφετέρου στη σταδιακή του απώλεια ήταν ιδιαίτερα προβληματικός και εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του ρόστερ με ή χωρίς απουσίες.

 

 

Σίγουρα η απουσία των -κυρίως- Γιώργου Παπαγιάννη και -δευτερευόντως- Κώστα Αντετοκούνμπο παίζει μεγάλο ρόλο στην εικόνα της Εθνικής καθότι χάνονται πολλές επαφές στην ρακέτα, ικανότητα στο επιθετικό ριμπάουντ και rim protection, ωστόσο το εν λόγω κενό ξεκλειδώνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ακόμα περισσότερο με τη μονιμότητά του στο παραδοσιακό 5 -εκεί όπου όταν παίζει μοιάζει με τον καλύτερο παίκτη/συμπαίκτη του κόσμου.
Ειδικότερα δε κόντρα στην εξαιρετικά προβλέψιμη Κροατία, η οποία δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί επιθετικά σε κανένα σημείο του αγώνα τον γίγαντα Ivica Zubac, που… σβήστηκε από Θανάση Αντετοκούνμπο και Δημήτρη Αγραβάνη, και δε μπόρεσε να κυριαρχήσει στην ρακέτα όσο ήθελε/έπρεπε κόντρα στη γυμνή frontline του αντιπάλου της (4 επιθετικά ριμπάουντ, 14-20 σουτ στην ρακέτα), οι απουσίες δε φάνηκαν σε τεράστιο βαθμό.

Κεφάλαιο Τρίποντο

Δυστυχώς για τον Greek Freak, (και) η φετινή φουρνιά της Ελλάδας σε μια μεγάλη διοργάνωση δε μοιάζει διόλου με ό,τι συναντάει στους Milwaukee Bucks, δηλαδή μια φαρέτρα πολλών και ικανών σουτέρ που έχουν την ικανότητα αφενός να του γεννούν χώρους με την παρουσία τους δίπλα του και αφετέρου να σκοράρουν τις πάσες που παίρνουν από εκείνον έπειτα από τα γνωστά του drive n kicks.
Στην Εθνική, η χρόνια ανικανότητα μας να σκοράρουμε από μακρινή απόσταση αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά χθες και λίγο έλειψε να μας στοιχίσει ένα ματς που δεν θα έπρεπε να χάσουμε σε καμία περίπτωση.

Λίγο η… αμερικανιά του Τάιλερ Ντόρσεϊ, λίγο το ένστικτο παικτών όπως ο Κώστας Σλούκας, λίγο η τύχη και η Ελλάδα κατάφερε να βρει αρκετά εύστοχα jump shots.
Ακόμα και αν τα ποσοστά στο τρίποντο ήταν πενιχρά (5-20 στο πρώτο ημίχρονο/25% ευστοχίας), η Εθνική έδινε την αίσθηση πως πιστεύει πολύ στο σουτ της, βρίσκοντας αρκετές λύσεις -σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ήταν και άτυχη για μερικά εκατοστά- από μακρινή απόσταση στα ελεύθερα σουτ που καλλιεργούσε η αλά τοίχος προσήλωση των Κροατών στον Γιάννη.

 

 

 

Ωστόσο, όπως έχει συμβεί πολλάκις και στο παρελθόν -πρόσφατο παράδειγμα η αγωνιστική κατρακύλα κόντρα στη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019, όταν όλα τα σουτ που έμπαιναν έπαψαν να μπαίνουν-, η Ελλάδα δε θα σκόραρε για πάντα από την περίμετρο, με τους Κροάτες φυσικά να δικαιώνονται για την αμυντική τους τακτική αντλώντας περίσσια αυτοπεποίθηση και για την επίθεσή τους (4-9 τρίποντα, 6-8 δίποντα στην 3η περίοδο).

1η περίοδος: 3-9 τρίποντα (2 εύστοχα ο Ντόρσεϊ)
2η περίοδος: 2-11 τρίποντα (2 εύστοχα ο Ντόρσεϊ)
3η περίοδος: 2-6 τρίποντα (1 εύστοχο ο Ντόρσεϊ)
4η περίοδος: 1-4 τρίποντα

Με εξαίρεση τον Ντόρσεϊ, που μέτρησε 5-9 τρίποντα, οι υπόλοιποι 9 που πάτησαν παρκέ κόλλησαν στο εφιαλτικό 23% σε 22 απόπειρες (5-22), με το gap του «εχθρού» να δίνει σε κακούς σουτέρ όπως οι Καλάθης (0-3), Γιάννης (0-4) και Θανάσης (1-4) τα 10 εξ αυτών των προσπαθειών.
Δε μπήκαν και λίγο έλειψε να χάσουμε ένα παιχνίδι που ήταν από το 5ο λεπτό δικό μας εξαιτίας της μετριότητάς μας για άλλη μια φορά στο σετ παιχνίδι.

Πόντοι από λάθη αντιπάλου: 14
Πόντοι στο ανοιχτό γήπεδο: 13
Πόντοι από δεύτερες ευκαιρίες: 13

 

Κεφάλαιο Γιάννης Αντετοκούνμπο

Προφανώς η ιστορική του βραδιά της τάξης των 27 πόντων, 11 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 ταπών -δύο εκ των οποίων σφράγισαν τη νίκη- αλλά και η τρομερή του παρουσία στην crunch time δε γίνεται να χαρακτηρίσει ως κάτι λιγότερο από «απόλυτη» την παρουσία του αστέρα των Bucks χθες στο Assago.
Ωστόσο, οι Κροάτες και δη ο Zubac τα πήγαν εξαιρετικά πάνω του…

 

 

Πέραν του ότι δεν τον άφησαν με εξαίρεση ελάχιστα σημεία μέσα στο παιχνίδι να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο, η επιλογή του να τον μαρκάρει ένας σέντερ –όπως έχουμε τονίσει πολλάκις και για την πορεία του στο ΝΒΑ– πλήττει σωματικά τον Αντετοκούνμπο, ο οποίος καταφεύγει περισσότερο στο jump shot παρά στην ρακέτα αναγκαστικά.

Ο γίγαντας των LA Clippers λοιπόν, που κράτησε τον Έλληνα σούπερ στα 3-7 σουτ (1-4 δίποντα) σε 18 κατοχές φέτος στο ΝΒΑ και στα 12-25 σουτ (9-19 δίποντα) σε 54 κατοχές πέρυσι, ανάγκασε τον Γιάννη -μαζί φυσικά με το τοίχος 2/3 παικτών που έπεφτε πάνω του- να βρει τα 12 από τα 24 σουτ του γενικότερα (το 50% τους δηλαδή) από το mid range και το τρίποντο.

Πώς τα πήγε;
Ιδιαίτερα μέτρια.

Jump shots: 2-12 σουτ
Περιφέρεια: 0-4 σουτ

Ρακέτα: 7-12 σουτ (+transition)
Βολές: 9-11

 

Τι πρέπει να προσέξουμε κόντρα στην Ιταλία

Σε ένα γήπεδο που θα είναι έτοιμο να χάσει τη ψυχή του για να φύγει με τη νίκη σήμερα, είναι τρομερό το γεγονός πως δεν υπάρχει αντίστοιχος Zubac από πλευράς Ιταλών -μια εκ των πιο καλά στημένων επιθετικά και αμυντικά ομάδων του τουρνουά.
Αυτό σημαίνει αφενός ότι ο Αντετοκούνμπο οφείλει να είναι πιο επιθετικός προς την ρακέτα με τις επιλογές του και αφετέρου πως τα 33 δικά μας τρίποντα χθες θα συνεχίσουν σ’ αυτό το μοτίβο εξαιτίας των νταμπλ τιμ στον αστέρα μας.

Το σουτ δε μπορεί να προβλεφθεί φυσικά, ειδικότερα από τη στιγμή που οι κακοί μας σουτέρ θα έχουν ξανά πολλά αμαρκάριστα τρίποντα.
Ωστόσο, τα χαμηλά μας σχήματα με τον Γιάννη στο 5 ξεκλειδώνουν πάντοτε μια έξτρα θέση στα φτερά -εξ ου και το ανοιχτό rotation χθες με τους 8 από τους 10 παίκτες να αγωνίζονται 17 τουλάχιστον λεπτά-, κάτι που θα μας χαρίσει -αν όχι περισσότερη ευστοχία- σίγουρα περισσότερες ελεύθερες όψεις και «καλά» σουτ.

Από την άλλη μεριά, παρόλο που έχασαν τον ηγέτη τους Danilo Gallinari, οι Ιταλοί είναι μια απίθανα fun to watch ομάδα που, αν και τρέχει πολλά… αθόρυβα plays, αρέσκεται στα πολλά τρίποντα και τη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.
Τα 16 τρίποντα στο ημίχρονο μόλις κόντρα στην Εσθονία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές για μια ομάδα που μέχρι στιγμής έχει επιχειρήσει σε φιλικά και επίσημα ματς 221 τρίποντα (32 ανά βραδιά), τα οποία είναι σχεδόν πάντοτε υπό καλές προϋποθέσεις καθότι διαθέτουν πλήθος… φαρμακερών εκτελεστών κάθε λογής και θέσης (Datome, Fontecchio, Melli, Spissu κλπ).