Πρώτο φιλικό τέλος. Όσο σπουδαία και αν ήταν η νίκη και κυρίως η εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στη Σλοβενία δεν έχει την παραμικρή βαθμολογική σημασία επομένως ανήκει ήδη στο «χθες». Αυτό που ανήκει στο «αύριο» όμως και έχει έντονο ενδιαφέρον είναι το πώς ήρθε αυτή η μεγάλη εμφάνιση κόντρα στην παρέα του Luka Doncic.

Στο παρκέ δια χειρός Δημήτρη Ιτούδη πέρασαν από την 1η περίοδο μέχρι και το τελευταίο λεπτό της συνάντησης όπου όλα είχαν πια κριθεί 20 διαφορετικές πεντάδες. Από αυτές όλες είχαν ή τον Τόμας Ουόκαπ ή τον Μιχάλη Λούντζη ως τους κύριους χειριστές, ενώ τρεις εξ αυτών -ανάμεσά τους δύο συνεχόμενες στα τελευταία επτά λεπτά του αγώνα όπου καθάρισαν το ντέρμπι αλλά και μια για τέσσερα λεπτά στην 3η περίοδο όπου η Ελλάδα έμεινε για τα καλά στο ματς- ή αν προτιμάτε για 13 περίπου λεπτά οι δυο τους έπαιξαν παρέα. Εκτός από την τρομερή τους συνεισφορά σε άμυνα και επίθεση με το συνολικά ανίκητο +21 που έγραψαν στο +/- γέννησαν τα 22 από τα 36 ελληνικά καλάθια κόντρα στη Σλοβενία, την ίδια στιγμή που έμειναν μόλις στο ένα λάθος σε 52 κοινά λεπτά συμμετοχής.

Μπορεί -παρά την… οσκαρική βραδιά του Κώστα Παπανικολάου με 6-6 από την περίμετρο και τη γενικότερα τρανή ευστοχία των 13-27 τριπόντων- η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη να μπήκε φλογερά στο καλοκαίρι αλλά ακόμα και αν αυτή η εικόνα δε συνεχιστεί στα επίσημα -που δε θα συνεχιστεί σε καμία περίπτωση- η Εθνική μπορεί να παίρνει σουτ από κάποιες μονάδες της. Από τις 20 πεντάδες που πάτησαν παρκέ χθες, οι 11 είχαν τουλάχιστον 2 καλούς σουτέρ ταυτόχρονα στο παρκέ -ένας αριθμός βέβαια εξαιρετικά πενιχρός για ημέρες όπου δεν θα υπάρχει το κοινό 10-14 των Παπανικολάου, Λούντζη και Ουόκαπ σε συνδυασμό με το όποιο big ball…

Τέλος, και όσον αφορά τη διαχείρηση της frontline, ο Γιώργος Παπαγιάννης των 23 λεπτών είναι ο πρώτος σέντερ, ενώ τη σκυτάλη -εν τη απουσία Γιάννη και Κώστα Αντετοκούνμπο– πήραν αφενός ο Αγραβάνης για 3 λεπτά περίπου, ο Τσαλμπούρης για 3 λεπτά και ο Μήτογλου για 8.5 λεπτά.

Αναλυτικά οι ελληνικές πεντάδες κόντρα στη Σλοβενία:

1η περίοδος

* Ουόκαπ, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννης (μέχρι 05.40)
* Ουόκαπ, Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου, Αγραβάνης, Παπαγιάννης (μέχρι 04.53)
* Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου, Αγραβάνης, Παπαγιάννης (μέχρι 03.21)
* Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο, Αγραβάνης (μέχρι 03.01)
* Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Μποχωρίδης, Θ. Αντετοκούνμπο, Αγραβάνης (μέχρι 00.10)
* Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Μποχωρίδης, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου (μέχρι 00.00)

2η περίοδος

* Λούντζης, Ρογκαβόπουλος, Μποχωρίδης, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου (μέχρι 08.07)
* Ουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Μποχωρίδης, Μήτογλου, Τσαλμπούρης (μέχρι 06.38)
* Ουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Λαρεντζάκης, Μήτογλου, Τσαλμπούρης (μέχρι 05.37)
* Ουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Λαρεντζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Τσαλμπούρης (μέχρι 04.53)
* Ουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Λαρεντζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης (μέχρι 03.47)
* Ουόκαπ, Λούντζης, Λαρεντζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης (μέχρι 02.02)
* Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Λαρεντζάκης, Μήτογλου, Παπαγιάννης (μέχρι 00.00)

3η περίοδος

* Ουόκαπ, Λούντζης, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννης (μέχρι 05.44)
* Λούντζης, Μποχωρίδης , Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης (μέχρι 03.41)
* Λούντζης, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου (μέχρι 01.38)
* Λούντζης, Λαρεντζάκης, Καλαϊτζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου (μέχρι 00.00)

4η περίοδος

* Λούντζης, Λαρεντζάκης, Καλαϊτζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Μήτογλου (μέχρι 07.45)
* Ουόκαπ, Λούντζης, Καλαϊτζάκης, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης (μέχρι 06.40)
* Ουόκαπ, Λούντζης, Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης (μέχρι 00.52)

Αναφορικά τώρα με το μαρκάρισμα του Luka Doncic, μια υπόθεση καθόλου εύκολη, το προπονητικό επιτελείο του Δημήτρη Ιτούδη πήρε την εξής απόφαση:

Δεδομένου ότι ο άσος των Dallas Mavericks είχε να πατήσει παρκέ εδώ και 4 περίπου μήνες μετά το πρόωρο τέλος της φετινής σεζόν για την ομάδα του, η Ελλάδα πίεζε διαρκώς σε όλο το γήπεδο και από τη στιγμή που έπιανε τη μπάλα στη δική του μπασκέτα με στόχο φυσικά να τον κουράσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μάλιστα, πετώντας πάνω του μεγάλα κορμιά όπως οι Αντετοκούνμπο, Λαρεντζάκης, Καλαϊτζάκης, Παπανικολάου και Λούντζης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά και νταμπλ τιμ κάθε φορά που στο πρώτο μέρος είχε κατεύθυνση προς την baseline με ΡογκαβόπουλοΛαρεντζάκη ή/και ΑντετοκούνμποΛαρεντζάκη πέτυχε το στόχο του κόντρα σε μια μονάδα ασταμάτητη, η οποία σε μια χαλαρή ημέρα, με τόσα πολλά και διαφορετικά κορμιά πάνω του και όντας πολύ άστοχος κατάφερε να κινηθεί στα όρια του τριπλ νταμπλ μετρώντας 21 πόντους, 10 ριμπάουντ και 14 ασίστ.

Το σημαντικό για την ελληνική ομάδα όμως είναι αφενός το γεγονός πως για να πετύχει 21 πόντους χρειάστηκε 22 επιθέσεις (5-13 σουτ, 2-8 τρίποντα, 9-17 βολές) και υπέπεσε σε 4 λάθη σε 30 λεπτά παρουσίας. Μπορεί αν ήταν καλύτερος από τη γραμμή της φιλανθρωπίας και οι πόντοι ανά κατοχοί του ανέβαιναν από το 0.96 να κάναμε άλλη κουβένα τώρα όμως…