Το Eurobasket 2022, το απόλυτο ραντεβού του φετινού καλοκαιριού, ετοιμάζεται να ανοίξει σε μερικές ώρες από τώρα τις πύλες του στο απανταχού φίλαθλο κοινό –με τη φετινή διοργάνωση να προμηνύεται όχι απλά λαμπερή αλλά και ενδεχομένως η καλύτερη όλων των εποχών, καθότι τουλάχιστον δέκα διαφορετικές χώρες μοιάζουν ικανές να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις ένα μετάλλιο στο τέλος του θεσμού.

Ένας από τους λόγους ωστόσο, που η φετινή διοργάνωση είναι τόσο γεμάτη και ενδιαφέρουσα δεν είναι άλλος από την παρουσία πάρα πολλών παικτών από το ΝΒΑ, το κορυφαίο πρωτάθλημα δηλαδή του κόσμου.
Συγκεκριμένα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τα γήπεδα των Τιφλίδας, Κολωνίας, Μιλάνου, Πράγας και Βερολίνου είναι έτοιμοι να καταφθάσουν 36 αθλητές από τη λίγκα των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως οι 23 από τους 30 οργανισμούς της έχουν εκπροσώπηση στο θεσμό!
Αν αναλογιστεί μάλιστα, κανείς και το γεγονός πως πλήθος άσων του ΝΒΑ όπως οι Danilo Gallinari, Bogdan Bogdanovic και Boban Marjanovic δεν κατάφεραν ελέω τραυματισμών να δώσουν το «παρών», ο ήδη μεγάλος αυτός αριθμός θα ήταν ακόμα πιο… εξωφρενικός από το 13%, ποσοστό που καλύπτει το συνολικό αριθμό των αθλητών της διοργάνωσης!

Επιπρόσθετα, η Γαλλία είναι για ακόμα μια φορά η άτυπη πρωταθλήτρια αναφορικά με την παρουσία παικτών από το ΝΒΑ, καθότι μετρούν 4 συμμετοχές (Gobert, Fournier, Luwawu-Cabbarott, Maledon), με την Ελλάδα να έγκειται στη 2η θέση με 3 συμμετοχές (Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ντόρσεϊ) μαζί με τους Τουρκία, Ισπανία, Κροατία και Γερμανία που μετρούν επίσης από τρεις.
Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός πως οι 11 από τις 23 αρμάδες του Eurobasket έχουν τουλάχιστον έναν εν ενεργεία παίκτη του ΝΒΑ στη διάθεσή τους, με τους Βέλγιο, Βουλγαρία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία και Ολλανδία να είναι οι μοναδικές δίχως καμία βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, απόλυτος πρωταγωνιστής της Εθνικής μας ομάδας είναι ξεκάθαρα ένας από τους 2-3 καλύτερους αθλητές του θεσμού, με τους Nikola Jokic και Luka Doncic να συμπληρώνουν από κοινού την κορυφαία τριάδα.
Από εκεί και πέρα, λαμπρές παρουσίες όπως αυτές των Fournier, Gobert, Dragic και Sabonis δε μπορούν να μη αποκτήσουν τη δέουσα σημασία, με τους Valanciunas, Schroder και Markkanen να κλείνουν την πρώτη δεκάδα των πιο ηχηρών συμμετοχών παικτών του ΝΒΑ στο EuroBasket.

Αναλυτικά οι 10 κορυφαίοι παίκτες του ΝΒΑ στο EuroBasket:

  1. 1. Νikola Jokic – Σερβία
  2. 2. Γιάννης Αντετοκούνμπο – Ελλάδα
  3. 3. Luka Doncic – Σλοβενία
  4. 4. Domantas Sabonis – Λιθουανία
  5. 5. Rudy Gobert – Γαλλία
  6. 6. Goran Dragic – Σλοβενία
  7. 7. Evan Fournier – Γαλλία
  8. 8. Jonas Valanciunas – Λιθουανία
  9. 9. Dennis Schroder – Γερμανία
  10. 10. Lauri Markkanen – Φινλανδία

Αναλυτικά οι παίκτες του ΝΒΑ ανά χώρα:

  1. Βέλγιο: –
  2. Βουλγαρία: –
  3. Τσεχία: Vit Krejci – Oklahoma City Thunder
  4. Φινλανδία: Lauri Markkanen – Cleveland Cavaliers
  5. Γεωργία: Sandro Mamukelashvili – Milwaukee Bucks, Goga Bitadze – Indiana Pacers
  6. Μεγάλη Βρετανία: –
  7. Ουγγαρία: –
  8. Ιταλία: Simone Fontecchio – Utah Jazz
  9. Mαυροβούνιο: Marko Simonovic – Chicago Bulls
  10. Πολωνία: Jeremy Sochan – San Antonio Spurs (?)
  11. Σλοβενία: Luka Doncic – Dallas Mavericks, Goran Dragic – Chicago Bulls
  12. Toυρκία: Cedi Osman – Cleveland Cavaliers, Furkan Korkmaz – Philadelphia 76ers, Alperen Sengun – Houston Rockets
  13. Boσνία: Jusuf Nurkic – Portland Trail Blazers
  14. Κροατία: Dario Saric – Phoenix Suns, Bojan Bogdanovic – Utah Jazz, Ivica Zubac – LA Clippers
  15. Γαλλία: Timothe Luwawu-Cabarrot – Atlanta Hawks, Evan Fournier – New York Knicks, Theo Maledon – Oklahoma City Thunder, Rudy Gobert – Minnesota Timberwolves
  16. Γερμανία: Dennis Schroder, Franz Wagner – Orlando Magic, Daniel Theis – Indiana Pacers
  17. Ελλάδα: Γιάννης Αντετοκούνμπο – Milwaukee Bucks, Θανάσης Αντετοκούνμπο – Milwaukee Bucks, Τάιλερ Ντόρσεϊ – Dallas Mavericks
  18. Iσραήλ: Deni Avdija – Washington Wizards
  19. Λιθουανία: Domantas Sabonis – Sacramento Kings, Jonas Valanciunas – New Orleans Pelicans
  20. Ολλανδία: –
  21. Σερβία: Nikola Jokic – Denver Nuggets
  22. Iσπανία: Willy Hernangomez – New Orleans Pelicans, Juancho Hernangomez – Toronto Raptors, Usman Garuba – Houston Rockets
  23. Ουκρανία: Alex Len – Sacramento Kings, Sviatoslav Mykhailiuk