LUAVI header ad

Αβέβαιο το μέλλον του Παναθλητικού (pic)

Η ομάδα του Παναθλητικού Συκεών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει επίκληση στην ΕΟΚ για μεταφορά της ημερομηνίας για την δήλωση συμμετοχής στην Α1 Γυναικών.
Αβέβαιο το μέλλον του Παναθλητικού (pic)

Ο σύλλογος του Παναθλητικού Συκεών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει επί της ουσίας παράπονα προς την ΕΟΚ για την αναγκαστική δήλωση συμμετοχής της ομάδας στην Α1 Γυναικών μέχρι τις 12 Ιουνίου, χωρίς να έχει διευκρινήσει η ίδια η Ομοσπονδία της χώρας κάποιες παραμέτρους για την επόμενη αγωνιστική χρονιά.

Μεταξύ άλλων ο Παναθλητικός στην ανακοίνωσή του κάνει επίκληση για μεταφορά της ημερομηνίας των δηλώσεων, αλλά και εκδηλώνει την αδυναμία του για άμεση απάντηση, τονίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που τόσο ο ίδιος ο σύλλογος διαθέτει, όσο και ολόκληρη η χώρα μετά την πανδημία

Υπενθυμίζουμε πως ο Παναθλητικός Συκεών και την προηγούμενη χρονιά είχε πάρει το εισιτήριο για την Α1 Γυναικών, ωστόσο δήλωσε "κόλλημα" και δεν αγωνίστηκε στην κατηγορία αυτή. Το Basketblog ανέλυσε το "τοπίο" της Α1 Γυναικών για τη νέα αγωνιστική χρονιά και είχε τονίσει πως πολύ δύσκολα θα αγωνιστεί ο Παναθλητικός στα "σαλόνια" της Α1.

Δείτε την ανακοίνωση του Παναθλητικού Συκεών:

"Με έκπληξη λάβαμε σήμερα επιστολή από την Ε.Ο.Κ. (προς όλες τις ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών) με την οποία υποχρεούμαστε, έως τις 12 Ιουνίου, να δηλώσουμε εγγράφως αν αποδεχόμαστε να συμμετέχουμε στην κατηγορία την οποία ανήκουμε, δηλαδή όσον αφορά εμάς, την Α1 Γυναικών. Δεν σας κρύβουμε ότι συνομιλώντας με πλήθος σωματείων, υπήρξε το ίδιο αίσθημα έκπληξης.

Θα περιμέναμε ειλικρινά, πριν σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή, να μας γίνουν γνωστά κάποια κρίσιμα αναπάντητα ερωτήματα όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για την νέα σεζόν.

Με δεδομένο ότι ο Παναθλητικός Συκεών αποτελεί ένα αθλητικό ερασιτεχνικό σωματείο με πάνω από 300 κορίτσια και αγόρια στις υποδομές του, οφείλουμε να προασπίσουμε τις οικογένειες όλων των αθλητών/τριών που εκπροσωπούμε και αυτό απαιτεί, σωστή οργάνωση και προϋπολογισμό των φετινών οικονομικών μεγεθών μετά από μια «οικονομική πανδημία» και πριν από το παντελώς απρόβλεπτο μέλλον.

Διότι αυτή τη στιγμή, το μόνο που έχουμε ως δεδομένο είναι το εξής:

Δεδομένη θεωρείται η φετινή οικονομική ζημία
Δεδομένη θεωρείται η μείωση εσόδων από συνδρομές ακαδημιών τόσο για την φετινή όσο και για την επόμενη σεζόν
Πιθανή είναι και η «εξαφάνιση» των ελάχιστων ούτως ή άλλως χορηγών του γυναικείου μπάσκετ οι οποίοι συνήθως βοηθούσαν λόγω γνωριμιών και όχι λόγω ανταποδοτικότητας του προϊόντος
Δεδομένος είναι και ο περιορισμός των εσόδων από εισιτήρια, κάρτες διαρκείας
Δεδομένη είναι η αύξηση εξόδων για εφαρμογή των πρωτοκόλλων υγιεινής
Δεδομένη θεωρείται - μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ο.Κ. – η αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διαιτησίας λόγω της αύξησης των ομάδων που θα συμμετέχουν.

Μας συγχωρείτε αλλά νιώθουμε ειλικρινά ΑΔΥΝΑΜΟΙ να απαντήσουμε τόσο εύκολα για κάτι το οποίο δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πως θα γίνει, για κάτι το οποίο θα επηρεάσει την φερεγγυότητα και το μέλλον του συλλόγου μας χωρίς να έχουμε κάποια πληροφόρηση για τα ακόλουθα:

Θα υπάρξει κάλυψη των εξόδων διαιτησίας – γραμματείας από την Ομοσπονδία;
Θα υπάρξει επιδότηση των σωματείων με βάση την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν;
Θα υπάρχει κάποια πρόνοια για τις ομάδες που θα έχουν πολύ μεγαλύτερα έξοδα μετακινήσεων;
Θα υπάρξει ο ίδιος αριθμός ξένων με την περσινή χρονιά όπου παρότι αρχικά οι περισσότεροι ζητούσαν επιτακτικά τις 3 (ή και τις 4) ξένες για την αναβάθμιση του αθλήματος, τελικά φτάσαμε στο σημείο να υπάρχει το αντίθετο αποτέλεσμα;
Και τι θα συμβεί σε περίπτωση νέας πανδημίας με διακοπή του πρωταθλήματος;
Ποιες άλλες κινήσεις πρόκειται να γίνουν για την διασφάλιση της βιωσιμότητας των σωματείων;

Κατανοούμε ότι μετά από αυτήν την έκτακτη πανδημία, είναι κυριολεκτικά αδύνατον να δοθούν όλες αυτές οι απαντήσεις καθώς για κάποιες από αυτές απαιτείται και η συνδρομή της πολιτείας. Κατανοούμε επίσης ότι ίσως τα θέματα που έχει να επιλύσει η ομοσπονδία να είναι περισσότερα. Ελπίζουμε ωστόσο ότι κατανοείτε κι εσείς την αδυναμία των συλλόγων να πάρουν τόσο σύντομα μια απόφαση υψηλού ρίσκου.

Διότι μετά από όσα βιώσαμε όλοι μας το προηγούμενο 3μηνο θα έπρεπε να σκεφτούμε ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες.

Είναι τελικά προτεραιότητα να γίνει κάτι απλά για να γίνει;
Π.χ. να εξαγγελθεί ένα πρωτάθλημα Α1 με 14 ομάδες και στο τέλος να οδηγούμαστε σε μονοψήφιο αριθμό συμμετοχών
ή ένα πρωτάθλημα Α2 με τις ομάδες της Επαρχίας να αναγκάζονται να πηγαίνουν από την μία άκρη της Ελλάδος στην άλλη όπου και εκεί τελικά να έχουμε αλυσιδωτές αντιδράσεις και αποχωρήσεις;

Μήπως τελικά θα πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα το «να γίνει αυτή η κρίση η ευκαιρία» για ριζική αλλαγή της λειτουργίας των γυναικείων εθνικών κατηγοριών ούτως ώστε τα επόμενα χρόνια να διαμορφώσουν ένα υγιές πλαίσιο βιωσιμότητας;
Μήπως τελικά ήρθε η ώρα για να βάλουμε ένα φρένο στην αυξανόμενη συρρίκνωση του γυναικείου μπάσκετ;
Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε τα σχέδια για αναβάθμιση του αθλήματος μέσω Ευρώπης ή διαμέσου συμμετοχής ξένων αθλητριών και να ασχοληθούμε με την πραγματική αναβάθμιση μέσω ανάπτυξης που θα προκύψει από την ανάδειξη της Ελληνίδας αθλήτριας;
Μήπως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό πλάνο που θα ενισχύει τους αθλητικούς συλλόγους της περιφέρειας ή ακόμη καλύτερα ειδικά φέτος, να υπάρξει μια ειδική στήριξη των πολλών και νέων νησιωτικών ομάδων που θα συμμετέχουν στις Εθνικές κατηγορίες;

Ο Παναθλητικός Συκεών, θα συνεχίσει να προσφέρει στο γυναικείο μπάσκετ όπως κάνει για πάνω από 30 έτη. Ωστόσο, για να το κάνει αυτό με μεγαλύτερη ασφάλεια και φερεγγυότητα, χρειάζεται την ομοσπονδία ως αρωγό αυτής της προσπάθειας.

Για τον λόγο, αυτό, σας παρακαλούμε όπως υπάρξει μια ενημέρωση των συλλόγων για το τι μέλλει γενέσθαι την φετινή σεζόν πριν την υποχρέωση υποβολής της δήλωσης συμμετοχής. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να υπάρξει ένα προσχέδιο της φετινής προκήρυξης. Ενώ παράλληλα θα ηχούσε πολύ πιο όμορφα αν υπήρχαν έστω κάποια θετικά – για εμάς – νέα όπως: μείωση ή κατάργηση ξένων αθλητριών, οικονομική ενίσχυση μετακινήσεων, κάλυψη εξόδων αγώνα από την ομοσπονδία, επιχορήγηση αθλητικών σωματείων ως πληττόμενες «επιχειρήσεις». Τέλος κρίνεται αναγκαίο να μετατεθεί η ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής.

Μετά τιμής

Το Δ.Σ."

ΣΧΟΛΙΑ

Εγγραφείτε στο newsletter μας
Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορτάζ και ειδήσεις απο όλο τον μπασκετικό κόσμο